سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اجتناب از تنبیه و تهدید در تربیت کودک

اجتناب از تنبیه و تهدید در تربیت کودک

در این مقاله قصد ما این است به ضرورت اجتناب از تنبیه و تهدید در تربیت کودکان 5 تا 8 ساله بپردازیم:

امکان دارد تهدید یکی از روش های پرکاربرد در زمینه تربیت کودک باشد ولی نمی تواند راه مؤثر و دوستانه ای برای آموزش رفتار و مسئولیت پذیری او باشد. بطوریکه همه والدین گاهی از تهدید برای تربیت فرزندشان استفاده می کنند که در بیشتر موارد اثرش نامعقول بوده و منجر می شود به احساس حماقت و مشکل رفع نمی شود.

تغییر رفتار کودک با تشویق های درست

با این که خارج شدن از مسیر تهدید راحت نیس ولی بعضی روش های دیگری وجود دارد. هر وقت احساس کنید که می خواهید خشونت نشان دهید این شش راهکارمی توانند در تبدیل لحظات وحشتناک و تهدید آمیز به لحظات تربیتی کودک کمک کنند:

1-  به کودک حق انتخاب دادن

بزرگ ترین مشکل تهدید کودک این است که عزت نفس را از بین می برد و ترس و سرکشی در کودک ایجاد می شود.

دادن حق انتخاب به کودک مثل یک مدرسه عمل می کند و از رسیدن به بن بست های پراسترس و بی ثمر جلوگیری می کند. پس به جای گفتن این جمله «اگر صدای آهنگ را قطع نکنی، من این کار را می کنم» بهتر است به کودک بگویید: «این آهنگ گوش من را اذیت می کند، امکان داره به آهنگ دیگه گوش بدی، یا آهنگ را تو اتاقت گوش کنی؟».

این روش تصمیم گیری، به کودک آموزش می دهد که برای خودش فکر کند و مسئولیت رفتار خود را به عهده بگیرد.

والدین و پرستار کودک با کودک که در حدود سن مدرسه ابتدایی است در منزل باید حرف بزنند و بگویند: ما یک مشکل داریم. چطور می توانیم آن را حل کنیم؟ در روش وضعیت به جای این که شما در برابر کودک خود باشید، به صورت شما و کودکتان در مقابل مشکل در می آید.

2-  دنبال کردن تهدید کودک یا عمل به حرف خود

به طور معمول تهدیدها بزرگ و سخت است پس اجرا کردن آن ها هم غیر ممکن است.

به عنوان نمونه یکی از پزشکان خانواده در کتاب «با کودک خود بحث نکنید» این چنین می گوید: «در صورتیکه والدین نتوانند به حرف خودشان عمل کنند، بی ارزش خواهند شد و توسط کودک پایمال می شوند. فرض بر این کنید چند شب پشت سر هم کودک شما نتواند از دوستان هم محله ای خود دست بردارد تا برای شام به خانه بیاید. شما به او می گویید اگر دوباره برای شام دیر کنی، فردا شب دیگر نمی توانی در کوچه بازی کنی. کودک امکان دارد حرف شما را جدی نگیرد و بحث های شبانه ادامه پیدا کند.

3-  قبول کردن اشتباه و اقرار به آن برای تربیت کودک

تهدید درون شما به طور پنهان حرکت می کند. طوریکه قبل از این که بفهمید کلمات چقدر مسخره به نظره می رسند از دهان شما خارج می شوند. اگر این اتفاق افتاد اشکالی بوجود نمی آید اگر به عقب برگردید و کلمه خود را اصلاح کنید.

4-  انتظارتان را از کودک به صورت واضح بیان کنید

یکی از نگرانی های والدین حرکت در فروشگاه است چونکه تهدیداتی مثل قوطی های سوپ در راهروها وجود دارد. برای جلوگیری از این مشکل قبل از اینکه به فروشگاه بروید، کودک را آماده کنید. به او بگویید که انتظار دارید او در فروشگاه چطور رفتار کند. بعنوان مثال به او توضیح دهید که دوست دارید شما را در پیدا کردن وسایلی که لازم دارید کمک کند.

همچنین به او بگویید اگر همکاری نکند چه اتفاقی برایش می افتد. به او بگویید «اگر به من کمک کنی که وسایل مورد نیازمان را پیدا کنیم، می توانی یک بسته شیرعسل برداری. ولی اگر کمکم نکنی، مجبوری بدون شیرین عسل به خانه برگردیم».

در صورتی که کودک همکاری نکرد، محکم باشید و به آن چه که گفتید عمل کنید.

5-  آرام باشید ، مثبت فکر کنید

امکان دارد آرام و مطمئن بودن سخت باشد ولی می تواند تفاوت آشکاری را ایجاد کند. یکی از علت هایی که تهدیدها بیشتر موقع در کنترل کودک شکست می خورند، این است که احساسات را به جای خنثی کردن برانگیخته تر می کنند.

اگر تقویت و کمک مثبت  و ثابتی به او بدهید ، امکان این که کودک یاد بگیرد چگونه رفتار کند ، بیشتر است . پس از یک سیستم تشویق برای کمک به کودک به خاطر غلبه به مشکلات استفاده کنید .

بعنوان مثال، در صورتیکه کودک شما شب ها زیاد از رختخواب بیرون می آید، برای هر شبی که در رختخواب  می ماند ، یک ستاره یا علامت بر روی یک تقویم خاص بگذارید . وقتی که ستاره های یک هفته را کامل دریافت کرد ، به او یک اسباب بازی کوچک جایزه بدهید .

6-  حدود کودک خود را بشناسید

برخی اوقات بهترین برنامه ها ، به طور فاجعه باری شکست می خورند . در این مواقع ، ممکن است رفتار کودک شما خارج از محدوده نباشد ، بلکه امکان دارد انتظارات شما از کودک  بالا باشد .

والدین و پرستار کودک باید آن چه که از او می خواهند را بررسی کنند. بعنوان مثال اگر کودک تمام روز را در منزل بوده و دوست دارد بیرون از خانه برود، حالا بردن او به رستوان که باید یکجا بنشیند ایده خوبی نیست.

آن چه که مهم است ، یک یا دو تهدید نیست ، بلکه رفتار هر روزه ی شما با کودک خود است. اگر همیشه برای کودک سخنرانی کنید و همیشه از او انتقاد کنید ، شانس شاد کردن کودک و تعامل با او را هدر داده اید . به عنوان یک پدر یا مادر با چالش های بسیاری رو به رو هستید ، اگر آن ها را به طور مناسب کنترل کنید ، اکثر تعاملات شما با کودک مثبت خواهند بود .

کلام آخر : دوری از تهدید کودک در تربیت او تاثیر بسیاری دارد. تهدیدهای کلامی کودک به «کشته شدن» توسط والدین مخصوصا توسط مادر گفته می شود، برای مثال وقتی مادر به کودک می گوید «اگر این کار را انجام بدهی می کشمت» در واقع یک نوع کودک آزاری است، طبق بررسی های انجام شد در این هنگام هورمون دفاعی کودک بالا می رود چون این موضوع را به عنوان یک حقیقت باور می کند البته این موارد شاید آن قدر زیاد باشد که در جامعه ما به عنوان کودک آزاری در نظر گرفته نشود ولی اثرات زیان باری روی کودک می گذارد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص پرستار سالمند، پرستار بیمار، پرستار کودک کلیک کنید.

پرستار دلسوز کودک